Shanghaisjanghai.com log-in | neu registrieren
SHANGHAI
Shanghai
Shanghai literatuur
Chinese
Rutte
Japan
Davos
Amerika
Europese
Chinezen
Trump
Japanse
Witte
Huis
Straat
Xinjian
Wapengekletter
Amerikaanse
Shanghai
In de pers
 
JOMDA88203
 
coolman195
 
NKM186
 
Kotletten-Hors182
Cineast181
shanghai11180
Harald_S180
rehauer178
Mr-URSTOFF178
 
NadineP172
2. Bundesliga
Tippspiel Top-10
 
Marc3llus281
 
archistar275
 
szdirk271
 
shanghai11265
Basti521265
pitz76264
rehauer264
 
AKPudong261
 
Lupo258
 
Torben1312255
1. Bundesliga
Tippspiel Top-10
Durchblick
Laugenbrez'n-Effekt
20°C
Wetter
premium jobs

Feiten  |  Geschied. & Cultuur  |  Toerisme  |  Economie
 
Algemeen Bescherming van intellectueel eigendom Beurzen in China Buitenlandse handel Economische groei en inflatie Energievoorziening Guanxi Milieubeleid Speciale Economische Zones

Algemeen
Shanghai is één van de economische centra van de Chinese Volksrepubliek
De Chinese economie is de op één na grootste ter wereld, gemeten naar koopkrachtpariteit; in 2005 had het land een BBP van 8,158 miljard Amerikaanse dollar. Het is de meest dynamisch groeiende economie, en het doorzetten van deze groei is van groot belang voor zowel het veiligstellen van een gezonde mondiale economische ontwikkeling, als voor de 1,3 miljard inwoners van China zelf (van wie het grootse gedeelte nog geen westerse levenstandaard geniet). Het BBP per hoofd van de bevolking lag in 2005 rond de 1.703 dollar.

Sinds 1978 is de regering van de Volksrepubliek China bezig de sovjetgeïnspireerde planeconomie te transformeren naar een meer marktgeoriënteerde. Desalniettemin functioneert de economie nog steeds binnen een helder afgegrensd politiek kader, dat door de communistische partij wordt uitgezet. Dit systeem wordt wel "socialisme met Chinese karakteristieken" genoemd, en is een mengvorm van verschillende economische systemen.

De autoriteiten hebben het systeem zo veranderd, dat het collectivisme in de landbouwsector is vervangen door meer (waardering voor en rendement van) eigen initiatief en privébezit. Ook hebben lokale overheden en bedrijfsleiders tegenwoordig meer bevoegdheden, waardoor ze sneller en flexibeler kunnen inspelen op de laatste ontwikkelingen. Andere veranderingen ten opzichte van vroeger zijn de vele mogelijkheden voor kleine bedrijven in de dienstensector en de lichte industrie, een enorme toename van de buitenlandse handel, en de mogelijkheid voor buitenlandse investeerders om in China te investeren (waarvan gretig en veel gebruik wordt gemaakt). Een focus op de groei van het per capita inkomen en op productiviteitsstijging door middel van de introductie van nieuwe managementstijlen zijn vanaf het begin kenmerkend geweest voor de hervormingen. Een andere prioriteit is de buitenlandse handel, die een belangrijke motor is van de economische groei. Het resultaat is een verviervoudiging van het BBP sinds 1978.
Bron: Keith Marshall/flickr (Foto)   Reacties/Aanvullingen: 0 nach oben

 
(nog geen reacties op dit onderwerp)
nieuwe reactie:

naam:

e-mail:

tekst:
   

Info: Het sjanghai.com info-abc is een "levend" document en wordt voortdurend uitgebreid. nieuwe stukken (indien mogelijk met links en foto's) kunt u via e-mail sturen aan


sjanghai.com © 2010-18 secession limited | contact | advertise