Shanghaisjanghai.com log-in | neu registrieren
SHANGHAI
Shanghai
Shanghai literatuur
Chinese
Amerikaanse
Google
Chinezen
Iran
Maaltijdbezorging
Chinees
Maar
Pentagon
Britse
Heffingen
Boeddhistische
Klanten
Miljarden
Xuecheng
Shanghai
In de pers
32°C
Wetter
1. Bundesliga-Start in
Tagen
Stunden
Minuten
Sekunden
1. Bundesliga
Tippspiel Top-10
Durchblick
Vuvuzelas in Shanghai?
Krissi1246
NKM44
Harald_S42
Mr-URSTOFF40
sarita38
coolman37
Appel36
 
Dan220736
matbln135
AKPudong34
2. Bundesliga
Tippspiel Top-10
Feiten
  |  Geschied. & Cultuur  |  Toerisme  |  Economie 
Algemeen Bevolking Bevolkingsontwikkeling Feiten en cijfers Godsdienst Ligging en geografie Naam Renminbi: de Chinese nationale munt Schrift Taal Volkslied

Ligging en geografie
Kaart van China
Geen land ter wereld heeft meer directe buren dan de Chinese Volksrepubliek, die aan 14 landen grenst. Met de klok mee zijn dit: India, Pakistan, Afghanistan, Tadzjikistan, Kirgizië, Kazachstan, Rusland, Mongolië, Noord-Korea, Vietnam, Laos, Myanmar, Bhutan en Nepal.

China wordt door talrijke natuurlijke grenzen van zijn buurlanden afgescheiden: in het oosten en zuidoosten door zeeën (Gele Zee, Oostchinese Zee en Zuidchinese Zee); in het zuiden, zuidwesten, westen en noordwesten door hoge bergmassieven; in het noorden door steppen en woestijnen; en in het noordoosten door rivieren (Amur en Ussuri).

Het grondgebied van China strekt zich van noord naar zuid uit over zo?n 4.500 kilometer en van oost naar west over zo?n 4.200 kilometer. De kusten hebben een totale lengte van 14.000 kilometer. De langste rivier van China is de Yangtze (6.300 kilometer), de hoogste berg de Mount Everest (8.844 meter) en het grootste meer het Qinghaimeer (5.000 vierkante kilometer).

Het territorium kan grofweg in drie zones worden onderverdeeld:

1) Het oosten van China bestaat uit dicht bevolkte laaglanden. Aan de kusten bevinden zich de delta?s van de grootste rivieren. De zuidoostelijke kustregio is bergachtig, terwijl het zuiden eerder heuvelachtig is. Het gebied bereikt een maximaal niveau van 500 meter boven de zeespiegel.
2) Ten westen van de laaglanden zijn talrijke gebergtes, hoogvlaktes en grote bekkens gelegen: de Mongoolse hoogvlakte, het Tarimbekken, het Sichuanbekken en de Yunnan-Guizhou hoogvlakte. De bergen hier bereiken een hoogte van 1.000 tot 2.000 meter.
3) Het westen van China bestaat uit grote oppervlaktes hooggebergte met daartussenin hoogvlaktes. De hoogste gebergtes zijn: de Himalaya, de Tianshan, de Pamir het Tibetaans hoogland. De regio als geheel ligt gemiddeld zo?n 4.000 meter boven zeeniveau, en is daarmee het hoogstgelegen plateau ter wereld. Samen met Binnen-Mongolië is het westen tevens het droogste gebied van het land; voor het uitgesproken woestijnklimaat zorgen de Gobiwoestijn en de Taklamakanwoestijn.

De twee belangrijkste ? en tevens langste ? rivieren zijn de Yangtze and de Gele Rivier, gevolgd door de Mekong, de Parelrivier, de Brahmaputra en de Amur. De rivieren stromen vanuit het westen oostwaarts door de het land, met andere woorden: van de hooggelegen gebieden met sneeuw en gletsjers maar weinig neerslag naar de laaglanden met veel neerslag.

Het oppervlak van China bestaat voor 1,5% uit steden, voor 2% uit moeras, voor 6,5% uit wastelands, voor 9% uit bos, voor 21% uit woestijn, voor 24% uit grasland en voor 36% uit akkerland.

Het klimaat is even veelzijdig als de geografie: in het westen, noorden en noordoosten heerst een uitgesproken landklimaat met zeer koude winters en hete zomers. In het zuiden heerst daarentegen een subtropisch tot tropisch klimaat. Tibet heeft een afzonderlijk hooggebergteklimaat.
Bron: Wikipedia   Reacties/Aanvullingen: 0 nach oben

 
(nog geen reacties op dit onderwerp)
nieuwe reactie:

naam:

e-mail:

tekst:
   

Info: Het sjanghai.com info-abc is een "levend" document en wordt voortdurend uitgebreid. nieuwe stukken (indien mogelijk met links en foto's) kunt u via e-mail sturen aan


sjanghai.com © 2010-18 secession limited | contact | advertise