Shanghaisjanghai.com log-in | neu registrieren
SHANGHAI
Shanghai
Shanghai literatuur
Huawei
Chinese
Varkenspest
Noord
Korea
Lego
Nederlandse
Uitgerekend
Chinezen
Trump
Gevoelige
Vrouwen
Koreaanse
Europese
Europees
Shanghai
In de pers
 
JOMDA88278
 
hainan266
Bayerinshangha265
Mr-URSTOFF261
sarita258
Miguel252
 
Kotletten-Hors245
opauli2004239
shanghai11236
NKM233
2. Bundesliga
Tippspiel Top-10
 
Lupo364
kicker355
Bayerinshangha355
 
opauli2004350
Saatchi349
shanghai11349
Thaioli346
GermanButcher344
Kotletten-Hors342
Henn96337
1. Bundesliga
Tippspiel Top-10
Vote
now
Durchblick
Je mehr Blüten...
Feiten
  |  Geschied. & Cultuur  |  Toerisme  |  Economie 
Algemeen Bevolking Bevolkingsontwikkeling Feiten en cijfers Godsdienst Ligging en geografie Naam Renminbi: de Chinese nationale munt Schrift Taal Volkslied

Bevolkingsontwikkeling
Bevolkingsontwikkeling van China 1949-1999
Ten tijde van de stichting van de Volksrepubliek in 1949 telde China ongeveer 540 miljoen inwoners. Gedurende de jaren vijftig nam het bevolkingsaantal, ondanks de lage levensverwachting, gestaag toe. In eerste instantie meende de politieke leiding rond Mao Zedong dat een grote bevolking een onmisbaar attribuut is van een machtige staat; pas tegen het einde van het decennium werd aarzelend begonnen met campagnes voor geboortebeperking.

De bevolking nam tijdelijk af tijdens de ?grote sprong voorwaarts?, die het uitbreken van een grote hongersnoodramp tot gevolg had. Aangezien de overbevolking de andere belangrijke oorzaak van de hongersnoodramp was, werden in de jaren zestig talrijke campagnes voor geboortebeperking gevoerd. Abortussen werden toegestaan en voorbehoedsmiddelen werden, indien voorradig, kosteloos verstrekt. Bij het uitbreken van de culturele revolutie werden de campagnes weer tijdelijk stilgelegd.

Na de culturele revolutie werd de strijd tegen de overbevolking met hernieuwde energie hervat. Naast de campagnes werd de minimale trouwleeftijd verhoogd en werd een maximum van twee kinderen ingesteld. Eind jaren zeventig werden de maatregelen nog verder verscherpt: in tijden van economische liberalisering en (gedeeltelijke) openstelling van het land voor de rest van de wereld gold de overbevolking als grootste hindernis voor economische vooruitgang. In 1979 werden nieuwe regels afgekondigd die voorzien in een maximum van één kind per gezin en onmiddellijke onderbreking van onwettige zwangerschappen.

Aangezien de controle op de geboortebeperking echter niet in handen is van de centrale overheid, bestaat er een grote verscheidenheid aan interpretaties van de voorschriften: terwijl in sommige gebieden draconische straffen dreigen voor iedere schending ervan, worden in andere gebieden massaal uitzonderingen gemaakt. Vooral buiten de steden zijn gezinnen met twee of drie kinderen geen zeldzaamheid, omdat het zowel nationale minderheden als boerengezinnen van wie het eerste kind een dochter is, is toegestaan meerdere kinderen te hebben. Tweelingen worden als een groot geluk beschouwd, omdat in het geval van een tweeling ook Han-Chinezen het tweede kind mogen houden (en de beide kinderen recht hebben op alle sociale voorzieningen).

De straffen voor het ter wereld brengen van een onwettig kind variëren van ontzegging van sociale voorzieningen tot geldboetes of het dreigen met ontslag. Ondanks dit alles is handhaving van de één-kind politiek een hachelijke zaak. Als gevolg van geld- en personeelsgebrek en wijdverbreide corruptie is er een groot aantal onofficiële tweede kinderen.

Desalniettemin zijn door het beleid van geboortebeperking naar schatting tussen de 300 en 340 miljoen geboortes voorkomen. Ondanks deze maatregelen zal de bevolking nog verder toenemen tot een verwachte piek van 1,5 miljard in 2030. Daarna wordt een afname voorspeld tot 1,3 miljard in 2050. Op dit moment neemt de bevolking met zo?n 0,6 procent per jaar toe.

In 2005 werden als gevolg van het op grote schaal aborteren van vrouwelijke foetussen 118 jongens per 100 meisjes geboren. Wereldwijd is de verhouding 100:105.Sindsdien is het verboden om door middel van een echo het geslacht van een ongeboren kind vast te stellen; zo hoopt men het natuurlijk evenwicht weer enigszins te herstellen.
Bron: Wikipedia   Reacties/Aanvullingen: 0 nach oben

 
(nog geen reacties op dit onderwerp)
nieuwe reactie:

naam:

e-mail:

tekst:
   

Info: Het sjanghai.com info-abc is een "levend" document en wordt voortdurend uitgebreid. nieuwe stukken (indien mogelijk met links en foto's) kunt u via e-mail sturen aan


sjanghai.com © 2010-19 secession limited | contact | advertise