Shanghaisjanghai.com log-in | neu registrieren
SHANGHAI
Shanghai
Shanghai literatuur
Interpol
Chinese
Taiwan
Interpolbaas
Meng
Gatti
Hongwei
MeToo
Daniele
Chinezen
Concertgebouworkest
President
Maakt
Amsterdam
Taiwanese
Shanghai
In de pers
17°C
Wetter
 
Henn96171
 
kicker166
 
rehauer162
 
Mr-URSTOFF161
 
NKM160
 
Powertwin158
 
AKPudong155
 
sarita154
 
twelli153
 
pitz76152
1. Bundesliga
Tippspiel Top-10
Durchblick
Meer geht immer
 
NKM173
 
Bayerinshangha166
 
AKPudong165
hainan159
Harald_S159
opauli2004158
 
Krissi12157
sarita157
Kotletten-Hors156
Torben1312155
2. Bundesliga
Tippspiel Top-10
premium jobs

Feiten
  |  Geschied. & Cultuur  |  Toerisme  |  Economie 
Algemeen Bevolking Bevolkingsontwikkeling Feiten en cijfers Godsdienst Ligging en geografie Naam Renminbi: de Chinese nationale munt Schrift Taal Volkslied

Bevolkingsontwikkeling
Bevolkingsontwikkeling van China 1949-1999
Ten tijde van de stichting van de Volksrepubliek in 1949 telde China ongeveer 540 miljoen inwoners. Gedurende de jaren vijftig nam het bevolkingsaantal, ondanks de lage levensverwachting, gestaag toe. In eerste instantie meende de politieke leiding rond Mao Zedong dat een grote bevolking een onmisbaar attribuut is van een machtige staat; pas tegen het einde van het decennium werd aarzelend begonnen met campagnes voor geboortebeperking.

De bevolking nam tijdelijk af tijdens de ?grote sprong voorwaarts?, die het uitbreken van een grote hongersnoodramp tot gevolg had. Aangezien de overbevolking de andere belangrijke oorzaak van de hongersnoodramp was, werden in de jaren zestig talrijke campagnes voor geboortebeperking gevoerd. Abortussen werden toegestaan en voorbehoedsmiddelen werden, indien voorradig, kosteloos verstrekt. Bij het uitbreken van de culturele revolutie werden de campagnes weer tijdelijk stilgelegd.

Na de culturele revolutie werd de strijd tegen de overbevolking met hernieuwde energie hervat. Naast de campagnes werd de minimale trouwleeftijd verhoogd en werd een maximum van twee kinderen ingesteld. Eind jaren zeventig werden de maatregelen nog verder verscherpt: in tijden van economische liberalisering en (gedeeltelijke) openstelling van het land voor de rest van de wereld gold de overbevolking als grootste hindernis voor economische vooruitgang. In 1979 werden nieuwe regels afgekondigd die voorzien in een maximum van één kind per gezin en onmiddellijke onderbreking van onwettige zwangerschappen.

Aangezien de controle op de geboortebeperking echter niet in handen is van de centrale overheid, bestaat er een grote verscheidenheid aan interpretaties van de voorschriften: terwijl in sommige gebieden draconische straffen dreigen voor iedere schending ervan, worden in andere gebieden massaal uitzonderingen gemaakt. Vooral buiten de steden zijn gezinnen met twee of drie kinderen geen zeldzaamheid, omdat het zowel nationale minderheden als boerengezinnen van wie het eerste kind een dochter is, is toegestaan meerdere kinderen te hebben. Tweelingen worden als een groot geluk beschouwd, omdat in het geval van een tweeling ook Han-Chinezen het tweede kind mogen houden (en de beide kinderen recht hebben op alle sociale voorzieningen).

De straffen voor het ter wereld brengen van een onwettig kind variëren van ontzegging van sociale voorzieningen tot geldboetes of het dreigen met ontslag. Ondanks dit alles is handhaving van de één-kind politiek een hachelijke zaak. Als gevolg van geld- en personeelsgebrek en wijdverbreide corruptie is er een groot aantal onofficiële tweede kinderen.

Desalniettemin zijn door het beleid van geboortebeperking naar schatting tussen de 300 en 340 miljoen geboortes voorkomen. Ondanks deze maatregelen zal de bevolking nog verder toenemen tot een verwachte piek van 1,5 miljard in 2030. Daarna wordt een afname voorspeld tot 1,3 miljard in 2050. Op dit moment neemt de bevolking met zo?n 0,6 procent per jaar toe.

In 2005 werden als gevolg van het op grote schaal aborteren van vrouwelijke foetussen 118 jongens per 100 meisjes geboren. Wereldwijd is de verhouding 100:105.Sindsdien is het verboden om door middel van een echo het geslacht van een ongeboren kind vast te stellen; zo hoopt men het natuurlijk evenwicht weer enigszins te herstellen.
Bron: Wikipedia   Reacties/Aanvullingen: 0 nach oben

 
(nog geen reacties op dit onderwerp)
nieuwe reactie:

naam:

e-mail:

tekst:
   

Info: Het sjanghai.com info-abc is een "levend" document en wordt voortdurend uitgebreid. nieuwe stukken (indien mogelijk met links en foto's) kunt u via e-mail sturen aan


sjanghai.com © 2010-18 secession limited | contact | advertise