Shanghaisjanghai.com log-in | neu registrieren
SHANGHAI
Shanghai
Shanghai literatuur
Huawei
Chinese
Varkenspest
Noord
Korea
Lego
Nederlandse
Uitgerekend
Chinezen
Trump
Gevoelige
Vrouwen
Koreaanse
Europese
Europees
Shanghai
In de pers
 
JOMDA88278
 
hainan266
Bayerinshangha265
Mr-URSTOFF261
sarita258
Miguel252
 
Kotletten-Hors245
opauli2004239
shanghai11236
NKM233
2. Bundesliga
Tippspiel Top-10
 
Lupo364
kicker355
Bayerinshangha355
 
opauli2004350
Saatchi349
shanghai11349
Thaioli346
GermanButcher344
Kotletten-Hors342
Henn96337
1. Bundesliga
Tippspiel Top-10
Vote
now
Durchblick
Je mehr Blüten...
Feiten
  |  Geschied. & Cultuur  |  Toerisme  |  Economie 
Algemeen Bevolking Bevolkingsontwikkeling Feiten en cijfers Godsdienst Ligging en geografie Naam Renminbi: de Chinese nationale munt Schrift Taal Volkslied

Schrift
Het Chinese schrift is door de eeuwen heen ontwikkeld en aangepast.
In tegenstelling tot het Latijnse schrift bestaat het Chinese schrift niet uit letters, maar uit karakters. Deze karakters staan elk voor een bepaalde lettergreep, en zijn tegelijkertijd ook betekenisdrager (zogenaamde semantische elementen). Hiermee is het Chinese schrift het enige vandaag de dag nog gebruikte schrift dat niet primair gebaseerd is op de uitspraak van de taal, en waarvan de meeste van de karakters betekenistoekennende elementen bevatten.
Het schrift heeft een geschiedenis van in totaal meer dan 4000 jaar. De oudste karakters (voor zover bekend) zijn gevonden op orakelbotten en schildpadschilden uit de Shangtijd (16de tot 11de eeuw voor Christus).

Toen de eerste keizer Qin in 221 voor Christus heel China onder zijn heerschappij verenigde werd een grootschalige standaardisering van het schrift doorgevoerd. Het grootse deel van de traditionele Chinese karakters is sindsdien onveranderd gebleven. In 1956 voerde de staatsraad van het Centraal Comité van de Chinese Communistische Partij een nieuwe hervorming door: de invoering van de vandaag de dag in de Volksrepubliek gebruikte hanzi karakterset. In tegenstelling tot Hong Kong, Macau en Taiwan wordt nu in de Chinese Volksrepubliek gebruik gemaakt van vereenvoudigde karakters. Deze onderscheiden zich vooral van de traditionele karakters door het kleinere aantal strepen dat nodig is om een karakter te schrijven, wat het aanleren ervan zou moeten vergemakkelijken. Het vereenvoudigen is niet willekeurig gedaan: veel van de ingevoerde vereenvoudigingen werden al eeuwen gebruikt in handschrift, om zo sneller te kunnen schrijven. In Taiwan, Hong Kong en Macao wordt nog altijd in traditionele karakters geschreven, omdat hier de hervormingen van de jaren vijftig nooit zijn doorgevoerd.

Het Chinese schrift is in de hele Volksrepubliek (met uitzondering van Hong Kong en Macau) identiek, ondanks de enorme verscheidenheid aan dialecten en uitspraaknormen. Hierdoor is het voor Chinezen mogelijk om via het schrift te communiceren met landgenoten wier gesproken variant van het Chinees ze niet of nauwelijks kunnen verstaan. Om deze reden worden bijvoorbeeld televisieprogramma?s vaak met ondertitels uitgezonden.

De regering van Singapore heeft zich aangesloten bij de schrifthervormingen van de Chinese Volksrepubliek en maakt sinds de jaren zeventig eveneens gebruik van vereenvoudigde karakters en een horizontale schrijfstijl. In de premoderne tijd werd het Chinees in de regel van boven naar onderen geschreven, en de kolommen die dit opleverde werden van rechts naar links gerangschikt. Sinds de schrifthervorming wordt in de Volksrepubliek in boeken meestal gebruik gemaakt van dezelfde opmaak als in Europese boeken: er wordt geschreven in regels van links naar rechts, en deze regels worden van boven naar onder gerangschikt. Opschriften op deuren en portalen worden in China juist dikwijls van rechts naar links geschreven.

Het Chinese schrift komt tegenwoordig ook nog in Koreaanse en Japanse teksten voor, al neemt het gebruik ervan sterk af.
Bron: Wikipedia (Text/Foto)   Reacties/Aanvullingen: 0 nach oben

 
(nog geen reacties op dit onderwerp)
nieuwe reactie:

naam:

e-mail:

tekst:
   

Info: Het sjanghai.com info-abc is een "levend" document en wordt voortdurend uitgebreid. nieuwe stukken (indien mogelijk met links en foto's) kunt u via e-mail sturen aan


sjanghai.com © 2010-19 secession limited | contact | advertise